Ombouw Thalys

Startpagina

Terug

De ombouw van de Thalys

Eind 2007 kreeg ik van wat aardige buurtjes hier, een startset van Mehano, welke zij ongebruikt in de kelder hadden staan. In dit startset zat o.a. de Thalys. Mehano is uiteraard een heel ander systeem dan Märklin, dus was de uitdaging deze om te bouwen naar Märklin digitaal.

De eerste uitdaging is om de juiste plek van de sleper te vinden. Deze moet natuurlijk wel tussen de wielen komen ander loopt deze in de bochten niet exact over de middengeleider,

Begin April 2008 heb een decoder aangeschaft. Omdat deze Thalys aangedreven wordt door een simpel elektro motortje, volstaat het al met een Kuehn decoder type T125. Deze heb ik aangeschaft bij de Modeltreinexpress in Vlaardingen, waar ik door Cock zeer goed geadviseerd ben.

Vrij eenvoudig om de decoder vervolgens aan te sluiten. Mede doordat er (nog) geen licht in zit is het een kwestie van 4 draden solderen. Wel moet de motor totaal geïsoleerd van het metalen frame terug geplaatst worden.  De decoder heb ik met dubbelzijdig plakband tegen het dak van de motorwagen geplakt.

Treinstel terug in elkaar zetten en terug plaatsen op het "servicespoor"

De eerste testrit zit erop maar is niet geheel vlekkeloos verlopen. Nu merk je pas echt het kwaliteitsverschil tussen de merken. Deze moet in zijn geheel verzwaard worden om goed en zonder te ontsporen door de wissels te kunnen rijden.

Uiteindelijk blijkt nu ook dat de wielen een iets afwijkend maat hebben en zullen er "Märklin" wielen onder gezet moeten worden. Beetje balen want deze zijn eigenlijk best wel prijzig maar blijken ook niet helemaal te passen..

Op dit moment staat deze wagen mooi opgesteld in een vitrine en gebruik ik hem niet.
Helaas.......niet geschoten altijd mis.

Reakties zijn altijd welkom....... in het gastenboek

Deze pagina laatst bijgewerkt op: 03-12-2015

.