De voeding

Startpagina

Terug

Ik heb mijn baan in 5 stroomsecties verdeeld. Dat is voor deze baan misschien een beetje veel maar gezien het aantal rijdende digitale locomotieven (25), zou het eigenlijke wenselijk zijn nog een extra sectie te creen. M.n. de sectie "locdepot"heeft het zwaar te verduren als het geheel in bedrijf is. En ik heb liever voldoende spanning op iedere sectie dan dat er net iets te weinig is.

Omdat ik de booster van Marklin toch een beetje aan de (erg) prijzige kant vindt, heb ik via ebay voor een prikkie delta controllers op de kop getikt. Je kunt nl. van zo'n controller, samen met een trafo, een booster maken. De tip, en het aansluitschema hiervan, heb ik ooit eens van de site van Marklin afgehaald.  Marklin adviseerd echter om op je baan maar n zo'n "boosterset" te gebruiken, omdat je bij een eventuele storing c.q. kortsluiting, niet kan zien waar deze storing is. Als je hierover goed nadenkt zal er best wel iets van logica in zitten. (ik denk dat er vooral een commerciele gedachte achter zit) Ik heb deze raad dus in de wind geslagen en 4 van zulke "sets" samengesteld en aangebracht onder mijn baan. En het resultaat is gewoonweg grandioos en ook nog eens een stuk goedkoper. De stroomvoorziening is keurig opgesplits en je merkt er tijdens het rijden niets van. Ook het "digitale dataverkeer" verloopt ongehinderd.
Mocht je willen weten hoe je dit aansluit en aan elkaar doorkoppelt, kijk op de
speciale pagina voor het schema.

Mocht n.a.v. van mijn verhalen hierover, bij u iets fout gaan, wil ik graag benadrukken dat de verantwoordelijkheid niet bij mij ligt en dus eventuele schade niet te verhalen valt.

Klik hier voor het aansluitschema.

Vier setjes. kwestie van aansluiten, doorkoppelen en klaar is Kees.
In dit geval John dus.

Hieronder zie je ze in bedrijf. Ziet er best wel stoer uit toch???

De linker "trix"trafo verzorgt de spanning voor de verschillende verlichting.

Belangrijk is echter wel dat je ervoor zorgt dat het rode circuit (de +) niet met elkaar in verbinding komt te staan, dus is het ook noodzakelijk dat je er goed voor zorgt dat de baan in gescheiden secties wordt opgesplitst. Het bruine circuit (de -) kan wel gewoon met elkaar in verbinding staan dus hoeven ook niet gescheiden te worden.

Bekijk voor het schema ook de pagina "Delta als Booster".

Voor de oplettende lezer......... op de foto's zie je 4 "boosters" en ik sprak in het begin van 5 secties. De 5de sectie wordt gevoed door de "hoofdtrafo" welke ook mijn controlunit 6021 voedt.

Reakties zijn altijd welkom....... in het gastenboek

Deze pagina laatst bijgewerkt op: 25-01-2017

.