Computer/Besturing

Startpagina

In oktober 2005 ben ik begonnen, middels een interface van Marklin, met het aansluiten van mijn baan op een computer. De baan wordt volautomatisch door de computer bestuurd. Het programma dat ik hiervoor gebruik is "Koploper" .  (Dit is een gratis programma dat ook gebruikt wordt bij Miniworld Rotterdam ) Het was (en is) een hele klus om dit voor elkaar te krijgen en vooral om het programma onder de knie te krijgen. Maar goed....inmiddels ben ik daar behendig genoeg in. Via de bezetmeldpunten, aangesloten op een S88 krijgt de computer de gegevens van de baan. Ik gebruik hiervoor de Viessmann decoder.
Deze werk n.l. exact het zelfde als de S88 van Marklin maar is een stuk goedkoper.

Terug

Bouw decoder
Seinmodule
C-rail isoleren
Interface
Bouw GolfToilet

Het sporenplan zoals dit door "Koploper" wordt weergegeven.

Voor het gehele sporenplan, klik hier !!

Voor ik de baan geheel computer gestuurd ging maken, heb ik, daar waar nodig seinmodule's in elkaar geknutseld om de treinen netjes te laten stoppen voor een rood sein. Kijk hiervoor op de pagina "Seinmodule". Tegenwoordig functioneren deze als een enkelvoudige "K84".

Zo dus...... in November 2008 (ja...het heeft toch nog even geduurt) ben ik begonnen met het aanbrengen van de bezetmeldpunten op mijn baan. Dat is nog geen makkelijke klus, zeker niet omdat ik niet overal even makkelijk bij kan. Dus een goede tip....... bouw deze bij het aanleggen van de baan gelijk mee in, en doe dit niet achteraf. Maar goed, bij mij is dus de situatie daar, dat ik ze dus achteraf heb ingebouwd. Op zich is het niet moeilijk om van C-rail een bezetmeld railpunt(rail) te maken. Van een rails isoleer je één spoorstaaf door de contacten van deze aan de onderkant door te knippen en hierop één draad aan te sluiten. (Kijk op de speciale pagina  "C-Rail isoleren"  voor een duidelijke illustratie). Als de trein dan op deze rail komt worden de spoorstaven d.m.v. de wielen met elkaar doorverbonden. De draad is verbonden aan één ingang van een S88 en de computer kan zo zien dat dit stuk rail bezet is.

Klinkt makkelijk maar voor het zover is moet er nog héél véél werk verricht worden, en dan bedoel ik niet alleen het aanbrengen van de bezetmeldpunten maar ook het programmeren van Koploper.

De basis voor het programmeren zijn o.a. de blokken in koploper. Hier mijn "blokken lay-out" van februari 2015.

Reakties zijn altijd welkom....... in het gastenboek

De schakel decoders (K83 en K84) welke ik gebruik (18 stuks) heb ik aangeschaft als bouwpakket van Viessmann. Zie hiervoor de pagina "Bouw Decoder" .Dit scheelt aanzienlijk in de kosten maar je moet dan wel een klein beetje handig zijn met een soldeerbout. .

Hieronder enkele scherm afdrukken van Koploper zoals de situatie is / was op 30 november 2010.

Schermafdruk Locdepot Schermafdruk Tafelniveau Schermafdruk Opstelsporen / Schaduwstation

En hieronder die ik in het najaar van 2014 ben gaan gebruiken.

Op deze foto is goed het beeldscherm te zien dat is in 2008 ben gaan gebruiken.

En hier zoals ik dit in 2013 ben gaan gebruiken.

Deze pagina laatst bijgewerkt op: 29-11-2015

.