Bouw decoder

Startpagina

Terug

Ik ben in week 37 van 2008 (weer) begonnen met het in elkaar zetten van een magneet artikelen decoder van Viessmann. Dit was noodzakelijk omdat er een wissel bij geplaatst moest worden, omdat ik een "servicespoor" ben gaan aanleggen door een muur heen, welke het mogelijk maakt mijn locomotieven en wagons een service beurt te geven in de kamer naast die van mijn modelspoorbaan. Deze kamer heb ik dan ook omgedoopt naar 'Bouw en Service Atelier". Het was alweer de 18de decoder welke onder mijn tafel kwam te hangen. De decoder zorgt ervoor dat ik de wissels en seinen kan bedienen via één van de vier Keyboards of de computer. De reden dat ik deze zelf in elkaar soldeer, zit in het feit dat het financieel aantrekkelijker is (kant en klaar zijn ze een stuk duurder) en het solderen is een andere leuke bezigheid. Het is natuurlijk nog steeds een modelBOUW hobby. Hieronder in een paar stappen de bouw van zo'n decoder.

Het is een bouwpakket van Viessmann, artikel 5291.
(Kant en klaar is deze ook te koop maar dan onder art.nr. 5211). Als je deze opent vind je, buiten een duidelijke handleiding, het hele assortiment van weerstanden, diodes, printplaat en alles wat er verder in zo'n decoder moet komen. Je doet er verstandig aan te zorgen voor een goed, puntig kniptangetje en uiteraard een goede soldeerbout. Wel even de handleiding goed doorlezen van te voren.......

Reakties zijn altijd welkom....... in het gastenboek

Als je de handleiding gewoon volg, is het zaak om de onderdelen op de juiste manier, en op de juiste plaats, door de printplaat prikken, secuur te solderen en de uiteinden af te knippen.

Hier zijn de stekerbussen en de houders voor de 2 "IC's" en de dipschakelaar duidelijk zichtbaar. Aan de onderzijde van de printplaat is het ook zaak dat je goed controleert of de soldeerpunten goed zitten en elkaar niet raken. Gebeurt dat wel dan kan je de gevolgen waarschijnlijk wel raden.

De IC's en de dipschakelaar kunnen als laatste voorzichtig in hun "bedje" geplaatst worden. Ook hier is het weer zaak, dat dit voorzichtig gebeurt want de pennetjes zijn redelijk kwetsbaar en dus zo verbogen. Als die op hun plaats zitten schroeven we de boel dicht.

Reakties zijn altijd welkom....... in het gastenboek

De dipschakelaar in stellen op het juiste adres, zodat deze decoder keurig kan aansluiten op alle andere decoders op mijn baan. In dit geval wordt hij ingesteld als decoder 4/2. De 4 staat voor het vierde keyboard en de twee voor de tweede decoder op dit keyboard. Deze gaat dan ook de magneetartikelen (wissels en seinen) 53 t/m 56 bedienen. Deze gegevens zet ik op de decoder, zodat bij eventuele storingen het zoeken een stuk eenvoudiger wordt.

Op deze foto is goed mijn bedieningsplateau te zien (vlnr)

Memory, 4x Keybord, centrale, interface, rolbrug en containerterminal bediening.
Overbodig te vermelden dat ik deze enkel maar gebruik als de computer de besturing niet in zijn macht heeft.

Deze pagina laatst bijgewerkt op:  29-11-2015

.