Startpagina

Terug

Bouw GolfToilet

Het leuke van digitaal rijden is dat er allerlei "gadgets", tijdens het rijden aangestuurd en/of in werking gesteld kunnen worden door de treinen. Koploper heeft daarvoor legio mogelijkheden ingebouwd.

Wat ik op deze pagina wil laten zien is hoe ik het Viessmann buiten toilet met bewegende deur (nr. 5000) in mijn baan heb ingepast.
De bedoeling is dat wanneer er een willekeurige trein langs de plek komt waar het toilet staat, de deur van het toilet "openwaait" en dat deze ook weer sluit als de trein voorbij is. (Bij dit toilet zitten verschillende figuren die je op het toilet kan plaatsen).

  Ik heb eerst uitgevogeld hoe ik dit het beste kan aansluiten. In onderstaand schema is dit duidelijk te zien.

Ik sluit het toilet aan op een magneetartikeldecoder. Märklin heeft hiervoor de K83. Echter gebruik ik, uit kostenoverweging,
het bouwpakket van Viessmann (5211).
De spanning haal ik niet via een aparte trafo in dit geval, maar ik gebruik de rijspanning welke ik direct van de decoder afneem. De blauwe schakeldraad prik ik in één uitgang, de rode of de groene,  van een decoderadres.

Klik hier of op het schema voor een grotere afbeelding.

Als deze aansluiting is gerealiseerd, en het toilet geplaatst is op de baan, dan moet het nog wel gaan werken. In Koploper kan je dat dus helemaal programmeren waarna het vlekkeloos werkt. Dit doe je in Koploper bij het onderdeel "Onderhouden Speciale acties".
Ik weet wel al waar het toilet geplaatst gaat worden.

Vanaf de golfbaan heb ik regelmatig het verzoek gekregen om op het verste punt van het clubhuis een toilet te plaatsen. Na veel bijna ongelukken ben ik voor dit verzoek gezwicht. Regelmatig kwam het voor dat de spelers hun behoefte in de spoortunnel aldaar deden, wat tot gevaarlijke situaties heeft geleid.....hoe dom kan je zijn denk ik dan.........maar goed.

De plek is bepaald dus weet ik ook welke bezetmeldpunten daar omheen liggen. In dit geval 2 stuks welke ik allebei ga gebruiken voor het openen en sluiten van de deur. In onderstaande schermafbeeldingen van Koploper is te zien hoe ik deze actie heb ingesteld.

De instellingen voor het openwaaien van de deur.

De instellingen voor het dichtslaan van de deur.

Klik weer op een afbeelding voor een duidelijke vergroting.

Als de deur dan open waait is dat voor diegene die op dat moment gebruik maakt van het toilet wel vervelend. (in dit geval een vreemde vogel die op zijn gemak een krantje zit te lezen). Na het openwaaien klinkt er dan ook een wat chagerijnige stem.
De éne keer
deze stem en de andere keer snauwd hij het volgende 
(klik op de onderstreepte woorden om het geluid te horen.)

Foto's van de definitieve plaatsing zijn te vinden op de golfbaan.

Hier zie je de werking van de deur in een Gif bestandje.

Deze pagina laatst bijgewerkt op:  29-11-2015

.

Bekijk hier een filmpje.
(Klik op de afbeelding)

Klik hier voor meer filmpjes .........

Reakties zijn altijd welkom....... in het gastenboek